Алекс Дунчев: Днес в НС започва отново войната за горските заменки! Да видим има ли смелчаци 15.11 | 12:45

Ще е интересно да видим кои депутати ще имат смелостта да се изправят срещу олигарсите Ковачки, Гергов, Батков, Коцев (бащата), Ганчев, Асенов, Златев, Трендафилов, Фаса и много други, надигнали вой в Конституционния съд срещу законовата забрана от 2011 г. за застрояване на 30 000 дка заменени гори, пише Дунчев

От iNews.bg

Бившият депутат Александър Дунчев, който е сред най-известните природозащитници и борци срещу горската мафия, написа преди малко следния важен текст:

Днес в Народното събрание започва отново войната за горските заменки и ще е интересно да видим кои депутати ще имат смелостта да се изправят срещу олигарсите Ковачки, Гергов, Батков, Коцев (бащата), Ганчев, Асенов, Златев, Трендафилов, Фаса и много други, надигнали вой в Конституционния съд срещу законовата забрана от 2011 г. за застрояване на 30 000 дка заменени гори.

Ние водим тази война вече 15 години, след като 2008 г. доказахме схемата със заменките, 2009 г. протестирахме докато схемата бъде спряна със закон, 2014 г. убедихме ЕК да я обяви за незаконна държавна помощ, а 2019 г. разобличихме как корумпирани служители към МЗХ са занижили размера на незаконната държавна помощ, която олигарсите трябва да връщат на държавата - от 1 млрд. лева на скромните 80 млн. лева.

Скоро ще разкажем и как съдът с помощта на корумпирани пазарни оценители "изпира" заменките и опрощава милионите на олигарсите - причината, която ги е окрилила да атакуват сега Закона за горите в КС. И да ги пита някой Висшия адвокатски съвет, които са внесли искането им в съда, толкова ли нямаше други ощетени от законите български граждани, та са тръгнали да защитават точно най-големите схемаджии?? И то без да споменат и една дума в жалбата си до съда, че "заменките" са схема, са кражба, са уникална природа и са предмет на европейска наказатална процедура и стотици съдебни дела.

Как да е. Каквото зависи от нас - направихме! От Зелени закони изпратихме и до депутатите и до Конституционния съд 25 страници становище с пълен исторически анализ на схемата, с битките, които са водили срещу тях десетки граждани, но и депутати от СДС и ГЕРБ, както и с примери от най-скандалните заменки, значението на природата там и опитите за застрояването им - дюните на Камчийски пясъци, Шабла и Несебър, скалистите брегове на Балчик, Калиакра и Иракли, вековните гори в Рила, Пирин и Родопите, градските лесопаркове около София, Варна, Благоевград и Сандански: https://www.zelenizakoni.com/…/stanovishte-delo-KS-gorski…

Но има как и Вие да помогнете, за да защитим тези уникални природни места от алчните лапи на олигарсите! Целият спор в Конституционния съд е за това, кое конституционно право е с по-голям приоритет - правото на олигарсите да застрояват заграбените държавни гори, или нашето всеобщо право на защитена природа и равнопоставен конкурентен бизнес. Нека съдът ни чуе!

Водещи