Александър не продавал органите си, а искал да се разбере за заболяването му 27.11 | 09:18

Правата на момчето не са нарушени, твърдят от НПО

От Цанка Донкова

Обявата на българчето за продажба на органи в eBay е част от PR кампания, която имала за цел да популяризира проблемите на хората с  невромускулни заболявания. Това каза Виолета Атанасова, председател на асоциацията на пациентите с такива проблеми, в ефира на bTV.

Тя подчерта, че правата на Александър не са нарушени. 

"Ние използваме деца, за да им се обърне внимание. Страшното е, че едно дете живее с мисълта, че няма да доживее 25 години и че никой в тази държава не полага грижа за него", посочи Атанасова.

Момчето обаче не е било използвано, постъпката му е имала за цел по-скоро да популяризира заболяването му.

Милена Николова от Националната мрежа за закрила на децата посочи, че организацията ѝ не е автор на този кампания. Те обаче подкрепят всеки, когато иска да даде гласност на проблема си.

"Александър не е използван, той е на 14 години и е знаел какво прави, също така знаят и родителите му, правен проблем няма", уточни Николова.

Малките пациенти с невромускулни заболявания имат държавна субсидия и лечението им е по клинична пътека, т.е. финансира се от здравната каса. Владислава Цолова от "Стъпка за невидимите деца" определи кампанията като много грозна.

Преди ден медиите и обществеността гръмнаха, след като стана ясно, че Александър продава онлайн органите си, за да помогне на семейството си. 

Водещи

Най-четени