Алексей Петров посреща Коледа по пантофи 13.12 | 17:12

Софийският градски съд го пусна под домашен арест

От Диана Цветкова

Соченият за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров напуска ареста и по всичко личи, че ще се радва на домашен уют по празниците.

Софийският градски съд днес измени мярката му за неотклонение от най-тежката "постоянно задържане под стража" на "домашен арест.

По време на днешното заседание по т.нар. дело "Октопод" съдът прие съдебно-медицинската експертиза за здравословното му състояние. Тя бе назначена, след като миналата седмица защитата на Петров поиска той да излезе от ареста с мотива, че има здравословни проблеми и не може да получи адекватно лечение зад решетките, където престоява вече половин година.

Според вещите лица здравословното състояние на Алексей Петров се е стабилизирало, след като той се е лекувал в болницата в Банкя, но му е необходима терапия, каквато не се провежда в болницата на софийския затвор от повече от месец.

Обвинението от своя страна заяви, че излизането на Петров от ареста е необосновано. Прокурор Светлоар Костов изтъкна, че по делото има много доказателства, че лидерът на "Октопод"-а е опитвал да манипулира процеса и ако излезе навън, има опасност от други престъпления.

Съдът обаче не се съобрази с това. Съдия Румяна Ченалова изтъкна, че един от критериите за задържане е разумният срок, в който би следвало да продължи ареста и по отношение на това искането на защитата за по-лека мярка е допустимо. Освен това прецени, че заболяването на Петров наистина налага той да се лекува извън затвора.

"Не са получили подкрепа твърденията относно оказано въздействие върху свидетели. От май месец прокуратурата не е положила необходимата грижа за установяване на необходимата истина относно данни за въздействие върху свидетели", посочи още Ченалова, цитирана от агенция "Фокус".

Съдът, освен това, упрекна прокуратурата в Тетевен, която разследва сигнал за опит на Петров да влияе на свидетели по делото, в бездействие.

Проверката е започнала през май и до ноември все още не е приключило събирането на доказателства. "Има необоснована пасивност и бездействие", изтъкна съдия Ченалова.

Днешното решение може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд. Ако и той реши, че Алексей Петров не бива да е в ареста, то той ще прекара празниците у дома.

Дали държавното обвинение ще протестира, още не е ясно. Прокурор Костов коментира след заседанието, че решението ще бъде взето след обсъждане с колегите му.

Обвинителят обаче направи друго предположение пред журналисти. Той допусна, че сигналът за бомба, който бе подаден тази сутрин в Софийския градски съд, е свързан с делото "Октопод".

 

"Донякъде може да се очаква, че делото ще върви по-лесно, ако Петров не е задържан под стража и няма да се случват такива събития като днешното с двете бомби, които трябваше да "гръмнат" в 9,20 часа в тази палата", коментира Светлозар Костов, като уточни, че това е само негово предположение.

Водещи

Най-четени