Алибегов: Настояваме ресторанти и барове да отворят на 1 февруари 19.01 | 16:21

Държавата предлага това да се случи на 18 февруари

От iNews.bg

Собственици на ресторанти, нощни клубове и дискотеки са категорични, че искат обектите им да отворят на 1 февруари. Ако това не се случи се обсъжда бойкот и прилагане на "италианския модел".

 Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов сред срещата на собствениците на заведения с министри в Министерството на здравеопазването.

"Ако не се случи отварянето, обсъждаме италианския модел. До понеделник ще се вземе решение. Не е ясно на какъв принцип се отварят детски градини и училища. Трябва да работим заедно. До ден-днешен изчакахме, затворихме се, сега според нас е моментът, в който трябва да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим дори при 50% от капацитета. На 1 февруари искаме да отваряме ресторанти, кафенета и сладкарници. Властите предлагат това да се случи на 18-20 февруари", заяви Алибегов.

По думите му заетите в бранша не са съгласни заведенията да затварят преди 23:30 ч.

 "Има 30 случая на заразяване и 30 неразкрити. Нашият бранш спазва мерките. Ако останем затворени, тези 60 случая ще станат 20 000", прогнозира Алибегов.

Браншът не е съгласен с предложението на властите ресторантите да отворят на 18 февруари. Друго предложение на правителството е нощните заведения да отворят на 1 март.

"Февруари е най-слабият месец в годината, ние се обединяваме за 1 февруари", заяви Алибегов.

Водещи