Алиосман Имамов: България е във фаза на депресия 06.10 | 14:46

Според него положението няма да се подобри в следващите 1-2 години

От Филипа Тодева

България се намира във фаза на депресия, която ще продължи още една-две години. Това заяви народният представител от ДПС Алиосман Имамов, предаде агенция "Фокус".

Имамов смята, че очакванията на Международния валутен фонд БВП в България да се повиши до 1.5 % през 2013 г. са нереалистични. Той обясни, че икономическият растеж в България зависи много силно от това дали и до каква степен Бюджет 2013 ще стимулира икономическото развитие, инвестициите и ще създаде нови работни места.

"Няма как икономиката да расте, ако не се създават нови работни места, нови фабрики и заводи, където да работят онези стотици хиляди безработни в страната и да получават доходи, с които да стимулират потреблението и търсенето на стоки и услуги”, заяви депутатът.

По думите прогнозите за дефицит от 1,25% от БВП също не са реалистични.

Депутатът коментира и темата за АЕЦ "Белене”. Според Имамов спорът около АЕЦ "Белене” защитава по-скоро чужди отколкото българските интереси.

"Ние заявихме, че сме против ядрената енергетика изобщо, защото тя не се съчетава с приоритетите на България за зелената енергия и опазването на околната среда и производство на продукти, които са освободени от всякакъв вид замърсявания. Това е бъдещето на Европа и като член на ЕС сме участник в общия европейски и световен пазар”, подчерта той.

Водещи

Най-четени