Алкохолът е лош шофьор 13.09 | 16:53

Всеки желаещ може да тества шофиране с алкохолни очила, които симулират наличието на 1.1 промила алкохол в кръвта

От Ивелина Георгиева

Черната статистика на загинали по пътищата от години продължава да стресира всички българи. Засиленият контрол от страна на КАТ и множеството кампании, които се провеждат, с цел да се намалят инцидентите на пътя, показват значителен спад на произшествията, загиналите и ранените по пътищата на страната.

Процентът на загиналите по вина на водачи, употребили алкохол, е 4,20%. Въпреки това - инцидентите, приключили фатално на пътя, вследствие на употребата на алкохол, са намалели значително - преди 20 години алкохолът е бил причина за произшествие в 13% от случаите.

Всичко това се дължи на по-строгия контрол от страна на органите на реда. Но дали самите хора осъзнават какъв е рискът от шофирането след употреба на алкохол?

Четвъртото издание на кампанията "Алкохолът е лош шофьор" цели да покаже именно това - всеки желаещ може да тества шофиране с алкохолни очила, които симулират наличието на 1.1 промила алкохол в кръвта.

Специален софтуер поставя човек в рискови ситуации, реално случили се по пътищата, като целта е да се провери реакцията на здравомислещ човек под влиянието на определено количество алкохол.

Тестовете ще се проведат между 17 септември и 1 октомври в София, Варна, Бургас, Стара Загора и Хасково.

Най-често произшествията, причинени от употребата на алкохол, са от вида самостоятелно напускане на превозното средство от платното, удари в дървета стълбове, преобръщания на платното и извън него.

Изводът е, че тези инциденти най-често са без участието на други превозни средства на пътя, случват се в нощните часове и са основно по второкласни пътища, съобщи главният инспектор на КАТ Красимир Костов.

Той посочи, че най-често жертвите са млади хора, връщащи се от дискотеки и срещи с приятели. В повечето случаи това са двойка млади момчета и момичета.

Като пример главният инспектор на КАТ даде наскоро случил се инцидент, именно с 20-годишно момче в 4 часа сутринта, което се блъснало в дърво. Вследствие на инцидента на място загива 16-годишната му приятелка, която е била на седалката до него. Според Костов процентът на загиналите млади хора е твърде висок от много време насам.

30% са инцидентите от самостоятелно преобръщане на автомобила извън платното, над 12% са ударите в дървета, 11% - блъскане на пешеходци, челните сблъсквания са 8,9%, каза още главен инспектор Костов.

Той призова хората да са внимателни и да мислят дали да се качват зад волана, ако преди това са употребили алкохол.

"Всички знаят, само ако един член от семейството си счупи ръка, за какви усилия става въпрос на цялата фамилия, а представете си, ако травмата след инцидент на пътя е по-сериозна", призова Костов.

694 тежки катастрофи, 80 загинали и 923 ранени - и всичките, причинени след употреба на алкохол от страна на водачите на МПС, показват данните на КАТ за периода от края на 2009 г. до лятото на 2011 г.

От началото на 2011 г. до края на август има 18 загинали при катастрофа, след употребата на алкохол - или 3,7% от инцидентите на пътя. Тези данни отчитат леко нарастване за същия период на миналата година, тогава са загинали 17 души или с един по-малко, посочи майор Красимир Костов.

За 2011 година ПТП-та са 168 за сметка на миналогодишните, които са 167. Ранените също са се увеличили от 195 за 2010 на 236 за 2011 година.

Водещи

Най-четени