Алма Матер се обиди на БНТ 02.08 | 16:46

Ректорът на СУ изпрати писмо до ген. директор на телевизията заради репортаж

От Кремена Бедерева

Нулева година ще има за някои от специалностите във Физическия и Химическия факултет на Софийския университет, показват резултатите от първото класиране в Алма Матер.

Това съобщи преди ден БНТ. Националната телевизия се позова на зам.-ректор на СУ доц. Милена Стефанова, която обясни в репортаж, че "ние от години знаем, че интересът на кандидат-студентите към физиката намалява, затова има редица причини, вероятно младите хора не виждат как ще получат добра реализация след това в професионален план, а вероятно им се струва трудно обучението."

Оказва се обаче, че това не е съвсем така - според ректора доц. Иван Илчев на Софийския университет "св. Климент Охридски".

От Алма Матер публикувана на интернет страницата си "писмо на ректора до генералния директор на БНТ Вяра Анкова във връзка с начина, по който бяха отразени резултатите от първо класиране на приетите студенти в Софийския университет в емисията "По-света и у нас" в 20.00 часа на 1 август 2012 г."

Ето какво гласи и то:

"Репортерката, отразила събитието, заблуди българската общественост, като поднесе манипулираща и уронваща престижа на Софийския университет информация за нулева година в Химия и Физика. Приемът и класирането вървят както всяка година. Дори за Факултета по химия и фармация през тази година броят на кандидатите е по-голям от миналата. Такова нещо няма.

Чрез този репортаж бе нанесена обида на кандидат-студентите и техните родители, на преподавателите от Физическия факултет и Факултет по химия и фармация. Едва ли е нужно да напомням, че Софийският университет е единственият български университет, който присъства на почетно място в международните класации и това е немалка степен се дължи на научната и образователната дейност на колегите от двата факултета. Манипулацията е атака срещу Софийския университет.

Настоявам в емисията "По света и нас" тази вечер от 20.00 часа, по същото време, в което е излъчен репортажа от 1 август да бъдат поднесени извинения към кандидат-студентите, техните родители и преподавателите от Софийския университет.

Позволявам си да кажа, че не за първи път имаме проблеми с въпросната репортерка.

Ректор проф. дин. Иван Илчев".

Оригиналът на писмото може да прочетете тук.

Първото класиране на приетите студенти в Алма Матер тече в момента, като второто и третото са съответно на 7 и 14 август. След като приключат, около 20 август ще бъдат обявени всички останали свободни места.
За тях през септември ще има нов прием, като в него ще могат да участват и учениците, които полагат матури в края на август.

Водещи

Най-четени