Алма Матер става на 125 г. 27.09 | 07:06

"Познанието прави силата" е водещото мото на тазгодишното празненство на СУ

От Лазар Тодоров

Тази година е празнична за Университета – той навършва 125 години от откриването си. Днес ще бъде кулминацията на празника. От известно време кипи приповдигнат дух в Алма Матер.

По този повод на площада пред сградата на университета, пред входа на Театър-лаборатория "Алма Алтер" ще се организира социално обединение на мисълта.

Тазгодишното откриване на академичната година в най-старото висше учебно заведение ще бъде съпроводено от празнично шествие, в което ще се включат и студенти, и преподаватели. Досега не е правена такава обиколка на столицата в чест на образованието.

Днес от 16:00 часа ще тръгне празнично шествие - обиколна на София, което ще бъде в чест на образованието и науката. Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова ще се включи в празничните чествания. Тя е поканена специално от ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Д-р Иван Илчев, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Тя ще стартира от сборното място на Ректората бул. Цар Освободител – между ул. Оборище и бул. Васил Левски. Шествието ще обиколи някои от най-знаковите места в столицата. Крайната точка е площадът пред катедралния храм "Св. Александър Невски", където в 17.00 ч. тържествено ще се обяви началото на учебната година. Министър Анелия Клисарова също ще се включи в шествието от 16ч.

От Театър-лаборатория "Алма Алтер" канят всички да се включат в празника, защото "Познанието прави силата". Те анонсират събитието във Facebook. Идеята им е всеки да донесе своя книга, която да обсъди с колеги, приятели, познати и непознати, да я размени или да я подари.

Водещи

Най-четени