Ало измамниците "посегнаха" към най-желаното - обещават по-високи пенсии 21.10 | 12:22

Шарлатаните искат космически суми от възрастните хора

От Теодора Кокаланова

След като ало измамниците "изтъркаха номера", при който звънят под предтекст, че са участници в автомобилна катастрофа и се представят за близък на жертвата, те измислиха нов подход за шарлатанстване

"Телефонни измамници са позвънили на всички стационарни номера на възрастни хора в пазарджишкото село Росен, за да им предлагат по-високи пенсии", потвърди кметът на селото Васил Рангелов.

Възрастните хора са били убеждавани от измамниците, че ще им осигурят по-висока пенсия, но срещу това трябва да предплатят определена сума, за да може документите им да бъдат придвижени по-бързо.

"Това е нова схема за телефонна измама, обясни Рангелов. Исканите суми са големи. От една от възрастните жени е поискана сумата от 11 000 лева. На отговора от нейна страна, че няма толкова пари, измамниците й казали да донесе толкова, колкото има", отбеляза кметът. 

Възрастната жена е приготвила веднага всичките си налични си пари, но за щастие навреме е била спряна, предаде агенция "Фокус". "Други жени от селото ни се обадиха в кметството със сигнал за опитите да бъдат измамени", уточни Рангелов. Той допълни, че съвместно с полицията е била направена хайка за залавянето на измамниците, но те са успели да избягат.

"Разбрахме, че са с два автомобила. От единия се обаждат на възрастните хора, а другият е готов веднага да тръгне на адреса, за да получи парите. Ако възрастният човек затвори телефона, това буди съмнение у тях и те бързо си тръгват", обясни Рангелов. Той допълни, че непрекъснато се срещат с хората от селото и им обясняват какви са схемите за телефонни измами, но извършителите непрекъснато измислят нови сюжети, за да излъжат нови хора. 

 

Водещи

Най-четени