Алпинистът Боян Петров е в неизвестност някъде в Хималаите 07.05 | 11:32

Тръгнал е да изкачва връх Шиша Пангма, времето рязко се е влошило

От iNews.bg

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност някъде във Високите Хималаи. Това става ясно от съобщение във Facebook, написано от жена му Радослава Ненова. По нейни данни той се намира някъде под връх Шиша Пангма, който е тръгнал да изкачва. Времето обаче рязко се е влошило. Останалите от групата, които са се движили зад Петров, са се върнали в базовия лагер.

От нашия алпинист обаче засега няма следа. Не е възможна и спасителна операция, тъй като времето не я позволява. Най-рано утре ще може да бъдат изпратени хора да търсят Петров.

Ненова отбелязва, че непрекъснато държи връзка с хората от базовия лагер. Чува се с тях по сателитен телефон. Съпругата на Петров е убедена, че всички алпинисти там ще направят всичко възможно, за да намерят нашия.

Последният пост на самия Боян Петров в профила му във Facebook пък е от 16 април. В него той отбелязва, че на следващия ден се отправя към базовия лагер под връх Шиша Пангма, който определя като джудже. Пише също, че основната му цел са "гигантите Еверест и Чо Ойю", но първата му цел е именно по-малкият.

2056703

Водещи