Алтернативен „свободен пазар“ 15.05 | 19:34

Можем да сме толерантни и да помагаме без пари, без бартер и без търговия

От Кремена Бедерева

"Свободен пазар" организират на полянките в парк "Дружба" на болярския град инициативните граждани от  "Обединени за глобална промяна", съобщи за Север.бг Марин Абаджимаринов от гражданската група. На 17 май от 17:00 часа и на 18 май в 20:00 часа всеки, който има ненужни, но все още използваеми вещи, дрехи, книги и техника, може да ги изложи и да ги предложи на онези, които се нуждаят от тях, и в същото време да намери нещо, от което той самият има нужда.

Инициативата за този вид "пазаруване" е алтернатива на консуматорската култура, от която не можем да избягаме, но можем да поправим. Според организаторите основните принципи на търсенето и предлагането са няколко и могат да бъдат реализирани с един по-различен и творчески подход. 

За целта е нужно освен вещите, да "носим" със себе си своите умения, идеи, усмивки и таланти, които да споделим с останалите, за да дадем възможност на всеки да си  осигури един по-балансиран и пълноценен живот.

Недостигът е мит, измислен, за да сме зависими от икономиката; производителите по-скоро биха изхвърляли продукти, отколкото да предложат на някой нещо безплатно; има достатъчно от всичко за всички и, за да е животът ни приятен, трябва сами да направим усилие да го постигнем – от нас зависи да го направим по-лек; а и споделянето е по-приятно от притежанието - са водещите принципи на организаторите на инициативата.

"Като общност ние имаме много повече ресурси, отколкото поотделно. Ако споделяме това, което притежаваме, няма да се налага да купуваме толкова много. Така ще използваме по-малко от ресурсите на Земята, ще работим по-малко и ще ни остава повече време да развиваме себе си и общността", категоричен е в позицията си Марин Абаджимаринов.

В допълнение, за да бъде атмосферата още по-приятна, предложението е всеки, който има музикални инструменти, да ги вземе със себе си и с изпълненията си на тях да допринесе за доброто настроение. 

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

Водещи

Най-четени