Американски танкове, БТР-и и войници у нас 25.08 | 16:01

Бойната техника и морските пехотинци идват за съвместно учение

От Кристиан Костурков

Американски танкове, БТР-и, оръдия и друга бойна техника пристигат у нас. Причината е провеждането на планирано съвместно многонационално учение "Black Sea Rotational Force - PLATINUM LION 16-1". В състава на американските въоръжени сили, които идват у нас за подготовката, влизат 4 танка М1, няколко бронетранспортьора "Страйкър", артилерийски системи, както и поддържаща техника, съобщиха от Министерството на отбраната.

Българската страна ще участва с бронирана, осигурителна и техника за поддръжка.

В съвместната подготовка ще вземат участие 160 военнослужещи от Морската пехота на САЩ както и 35 военнослужещи от Румъния. От българска страна ще участват сили на Сухопътни войски от състава на 61-а механизирана бригада, Националния военен университет и Съвместното командване на силите. Учението ще се проведе на два етапа през месеците септември и октомври на учебен полигон "Ново село".

Целта на подготовката е подобряване на способностите за съвместно участие в контратерористични и операции по поддържане на мира, както и повишаване нивото на оперативната съвместимост между подразделенията от Морската пехота на САЩ и формированията от българските Въоръжени сили. Учението ще допринесе за повишаване на възможностите и способностите на Българската армия за участие в съвместни многонационални операции.

Водещи

Най-четени