Американските танкове са у нас временно 26.06 | 13:31

„В цяла Европа тези учения се приветстват, а у нас се създава истерия“, възмутен е първият ни дипломат

От iNews.bg

Няма искане към България за постоянно пребиваване на американска техника у нас, заяви пред журналисти в парламента министърът на външните работи Даниел Митов, информира "Фокус".

Министърът подчерта, че военните учения с американската военна техника ще продължат и за в бъдеще. До края на годината са планирани още 78 съвместни учения, а за последните 4 години са проведени над 200.

"Не може преди всяко учение да се създава някаква истерия. Много шум се създаде в системата и тръгнаха прекалено много спекулации. Във въпросните учения, които са резултат от срещата на върха на НАТО в Уелс, участваме в подобни засилени учения, които са част от националния ни интерес и от изграждане на капацитета на българската армия", обясни Митов.

По думите му, целта е да се покаже, че всички съюзници на НАТО са готови да реагират при заплаха, за която и да била друга. "Ясно е, че тази техника ще дойде и ще си отиде. В цяла Европа тези учения се приветстват, а у нас се създава истерия за тях", каза още Даниел Митов.

Американските танкове предизвикаха голям интерес на полигона в Ново село вчера, където започнаха въпросните учения. Но само преди няколко дни министърът на отбраната не знаеше, че те ще идват. Тежкото въоръжение е у нас, по думите на американски и натовски военни, за да се противодейства на евентуална руска агресия. Вчера ген. Мартин Демпси от САЩ обяви, че у нас могат да се изпратят и сухопътни американски войски.

Водещи

Най-четени