Американско издание: Джон Кери пристига в България заради енергийната сигурност 15.01 | 09:41

САЩ работели усилено да помогнат на страната ни да намери алтернативен енергиен източник

От Христина Рафаилова

Енергийната сигурност и газовата зависимост на страната ни от Русия ще е основната тема, която държавният секретар на САЩ Джон Кери ще обсъди с българските власти по време на визитата. 

Това твърди американското издание Voice of America, позовавайки се на източници от държавния департамент. 

Според тях Кери ще се срещне с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, за да дискутира голямата зависимост на България от Москва в сферата на енергетиката и прекъсването на проекта "Южен поток", обявено от Владимир Путин миналия месец. 

От ведомството на Кери коментираха, че САЩ работи интензивно да помогне на България за намирането на алтернативни енергийни източници. Те заявиха, че страната ни зависи на 85% от газа на Русия, като една възможна алтернатива включва Гърция. 

Източниците на изданието твърдят, че държавният секретар ще обсъди и задържането на френския гражданин с хаитянски произход Фриц – Жоли Жоашен, който бил приятел с двамата братя атентатори Куаши. 

Държавният секретар също така ще се срещне отделно и с британския външен министър Филип Хамънд, който пристигна на визита у нас преди ден. 

След посещението си у нас Кери ще посети Париж, където ще почете паметта на жертвите на кървавите атаки.

Същевременно у нас се организира протести срещу Кери, тъй като се очаква държавният глава на САЩ да постави темата за проучванията за шистов газ в България. Протестът е организират във Facebook и е под надслов "Джон Кери, върви си у дома! KERRY, GO HOME!!".

Над 700 човека са потвърдили участие в протеста, който ще се състои в 12 часа в столицата, пред Българска народна банка, до огражденията за сигурност. 

Събитието е нaдпaртийно. Не се допускaт никaкви пaртийни символи, знaчки и знaменa. Събитието е съгласувано със Столична община и МВР, се казва още в съобщението.

Същевременно bTV показа кадри, на които се видя как държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна пред президентството, където трябва да се срещне с държавния ни глава Росен Плевнелиев.

Водещи

Най-четени