Американци пожелали „Химко“, искали им €1 млн. рушвет 25.01 | 15:05

Борисов разпореди ДАНС и прокуратурата да проверят за евентуална корупционна схема

От iNews.bg

Американска компания е искала да придобие фалиралия завод "Химко" във Враца. Месеци преди дружеството да бъде продадено на Делян Пеевски, US инвеститорът ANJ Group проявявал сериозен интерес към предприятието. Компанията искала да го купи, след което да го пусне в експлоатация и да доставя продукцията си на българските земеделци. За целта инвеститорите неколкократно са се срещали със синдика на "Химко" Росица Томова с цел да бъдат съгласувани условията по проекта на договора за придобиване на завода.

Това обаче все се отлагало. В определен момент Томова завела кандидат инвеститорите на среща в столичен ресторант с човек, който се е представил за съветник на премира Бойко Борисов. Той обяснил на американците, че трябва да платят 500 хил. евро, за да се стигне изобщо да придобиването на "Химко", а на по-късен етап още веднъж да извадят същата сума, този път обаче от реализираната печалба след като заводът заработи. В противен случай договор изобщо нямало да има. За да се състои изобщо въпросната среща с мнимия съветник на премиера пък на Росица Томова били изплатени 15 хил. евро и то пред свидетели.

Това се казва в писмо, подписано от шефа на ANJ Group Ян Аронов, което е било изпратено до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и американското посолство в София преди няколко месеца. То е било показано в ефира на телевизия BiT в предаването на Сашо Диков, съобщава Mediapool. Според Ян Аронов цялата схема явно е целяла "Химко" изобщо да не бъде продавано и да заработи, парите да не влязат в държавния бюджет, а печалба около схемата да извлече само криминална група за изнудване, която се е разгърнала около врачанското предприятие. Шефът на ANJ Group твърди и че разполага със свидетели, пред които Росица Томова е получила въпросните 15 хил. евро, както и 6 човека, пред които представилият се за съветник на Борисов е поискал двете вноски от по 0.5 млн. евро.

За съществуването на такова писмо с автор Ян Аронов потвърждават и от правителствената информационна служба. От там съобщиха, че то е постъпило в Министерски съвет. Във връзка с това Бойко Борисов е сезирал ДАНС и прокуратурата да проверят истинността на твърденията на американския инвеститор. Премиерът е настоял и за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая.

Водещи

Най-четени