Ами свободата и върховенството на закона? 06.02 | 21:23

Обсъждането на свободата в България в ЕП бе просто поредната политическа битка

От Владислав Рашков

Обсъждането на свободата и върховенство на закона в България в Европейския парламент не остана като събитие, което ще се запомни с решения или оценки, способни да променят ситуацията в страната ни.

Дебатите около опита за покушение върху лидера на ДПС Ахмед Доган не успяха да дадат обобщаваща оценка, ами вместо това бяха изпълнени с лични размишления по въпроса.

Единственото по-интересно, което се случи бе, че еврокомисарят Кони Хегор осъди категорично нападението.

Българските представители в Европейския парламент използваха заседателната зала в Страсбург за политически битки, които повече приличаха на махленските борби в българския парламент.

Депутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев коментира, че дебатът се сформира, за да даде повече електорална активност на опозицията. На другия край бяха становищата на Илияна Йотова от БСП и Станимир Илчев от НДСВ, които говориха за липсата на промени, откакто ПП ГЕРБ са на власт.

От ДПС Филиз Хюзменова побърза да обвини българското правителство, че са пренебрегнали опита за покушение срещу Ахмед Доган и че причините за него още не са ясни.

Надежда Нейнски от "Синята коалиция" заяви, че дебатът въобще не е за опита за атентат, ами за върховенството за закона в България, и че тя лични се срамува от този дебат.

Българските евродепутати не бяха единствените, които опорочиха дебата. Британският евродепутат Джерард Батън използва случая да попита защо България е в ЕС, след като има толкова много вътрешни проблеми.

Той направи това в контекста на медийния шум, че Великобритания ще бъде залята от български имигранти след падането на ограниченията на пазара на труда от началото на 2014 г.

В крайна сметка всичко, което научихме бе, че политиците могат да кажат малко неща с много думи и в европарламента.

Но как това ще реши проблемите на българския гражданин - това, че все още страда от несправедливостта на съдебната система, от своеволието на управляващите, от ежедневни набези на престъпници, от завишената корупция и от зависимите медии, не стана ясно.

Изводът е, че по-скоро обсъждането на свободата и върховенство на закона в България бе просто една предизборна кампания за предстоящите парламентарни избори в страната ни.

Водещи