Ананиев: Великобритания не е длъжна да напуска ЕС, решението трябва да вземе парламента им 24.06 | 09:54

За България Brexit може да има и положителен ефект, ще дойдат нови инвеститори, смята реформаторът

От iNews.bg

Британците не са задължени да напуснат ЕС, решението на референдума трябва да мине през гласуване в техния парламент. Ако резултатите потвърдят BREXIT, вероятно е Камерън да подаде оставка и да има предсрочни избори, а британците да се фокусират върху гласуване за партии, подкрепящи оставането им в ЕС. Така ще подкрепят това оставане, а нов парламент ще взема решението. Това прогнозира Настимир Ананиев от РБ в качеството си на член на комисията по външна политика в 43-то Народно събрание в ефира на Нова при оставащи 10% непреброени бюлетини от референдума във Великобритания. Според него има реална опасност от излизане на Шотландия и Северна Ирландия, което ще донесе подкрепа за оставането на Великобритания в ЕС при гласуване в парламента им след едни нови парламентарни избори.

Той добави, че като политически знак излизането на Великобритания може би ще се изтълкува като звучен шамар на ЕС, но беше оптимист за целостта на Съюза. Попитан за оставка на правителството на Острова, той коментира, че вчера изтече вътрешно писмо на Консервативната партия, в което се призовава - от членове на партията, подкрепящи BREXIT - Камерън да не подава оставка, но той самият заяви още в началото, че при такъв развой ще подаде, коментира Ананиев.

 

За България този резултат може да има и положителен ефект заради инвеститорите, особено американските, които досега са инвестирали във Великобритания, но сега може да потърсят дестинации в страни от големия пазар на ЕС, който наброява 500 милиона души, каза още реформаторът.

Водещи

Най-четени