Анастасов и Марковска са кандидатури на ГЕРБ, твърди Мая Манолова 31.10 | 13:40

ДПС отрича участие в политически договорки

От Филипа Тодева

От ГЕРБ избраха две свои кандидатури. Това заяви депутатът Мая Манолова по повод избирането на Анастас Анастасов и Венета Марковска за конституционни съдии. Според Манолова на мнозинството от ГЕРБ в Конституционния съд не са необходими хора, които да съчетават безупречен професионализъм с висока почтеност, предаде агенция "Фокус".

"Това, което направи Коалиция за България, беше да предложи за член на Конституционния съд кандидатурата на върховен съдия, блестящ професионалист с безупречна репутация – Татяна Върбанова. Въпросите за избора би следвало да бъдат насочени към парламентарното мнозинство”, коментира тя.

По нейните думи гласуването на номинациите трябвало да бъде тайно, за да могат депутатите от мнозинството да гласуват по съвест, а не по партийна команда.

Междувременно колегата й от ДПС Лютви Местан отрече избора на партията му да се е повлиял от политически договорки.

"Няма нито един глас "за” Анастас Анастасов от ДПС. ДПС не даде нито един глас за кандидата на управляващата партия, подкрепи опозиционния кандидат”, подчерта той.

Депутатите на Доган отказаха да подкрепят дясната кандидатура на Екатерина Михайлова заради отношенията между ДПС и дясното. По думите му - независимите депутати не са част от опозицията.

Водещи