Ангел Илиев е новият апелативен прокурор на София 12.07 | 11:19

Той беше избран от Висшия съдебен съвет

От Андриян Георгиев

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Ангел Илиев за апелативен прокурор на София. Илиев е избран с 18 гласа, след балотаж, на който се яви заедно с Вичо Вичев, съобщи "Фокус".

Кандидатите за апелативен прокурор на София бяха четирима: Ангел Илиев – заместник на административния ръководител на Софийска градска прокуратура; Божидар Джамбазов – заместник на административния ръководител на Софийска градска прокуратура; Вичо Вичев – изпълняващ функцията административен ръководител на Апелативна прокуратура София; Стойчо Ненков – прокурор в Апелативната прокуратура на София.

На заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев посочи, че Божидар Джамбазов е неговият фаворит.

"Оказаното ми доверие е голямо, сега трябва да се свърши много работа и да се доказвам", каза Ангел Илиев след избирането си.

"Аз съм заместник административен ръководител в Софийска градска прокуратура. Това е една прокуратура, която има сериозно постъпление на доклади и се разглеждат дела с висока сложност. Съпътствани са с висок обществен интерес. Имам достатъчно опит, който да ми дава основание да се кандидатирам за тази длъжност”, каза Илиев. 

На въпроса защо се кандидатира сега Илиев отговори: "В началото бяха издигнати кандидатури на колеги, които са със сериозен стаж и сериозен опит в правораздаването. След като не беше извършен избор реших и аз да подам моята кандидатура, тъй като счетох, че бих могъл да се справя с функциите на административен ръководител”. 

Ангел Илиев е роден на 13 май 1969 г. в гр. Банско. Завършва средното си образование в Техникум по електротехника в Банско.

Завършва право в Югозападния университет "Н. Рилски" в Благоевград през 1997 г.

От 1998 г. е съдия в Районния съд в Разлог. Започва работа като редови прокурор в Софийска градска прокуратура през 2006 г., а от октомври 2009 г. е заместник градски прокурор.

През януари 2012 г., с решение на Висшия съдебен съвет е повишен на място в ранг "прокурор във ВКП и ВАП".

Завършил е курс по Европейско право в Националния институт на правосъдието.

Ангел Илиев завежда отдел "Административно-съдебен надзор, гражданско-съдебен надзор и Надзор за законност" към Софийска градска прокуратура.

Водещи

Най-четени