Ангел Найденов: Няма да вземаме изтребител в края на своя мандат 04.07 | 12:26

Това е една отговорност, която аз не мисля, че трябва да стоварваме на следващото правителство, посочи военният министър

От iNews.bg

"Едва ли има правителство, може би има, но нашето не е сред тях, което да вземе решение за изтребител в края на своя мандат, което да обвързва не просто следващо правителство, а най-малко още две правителства в рамките на по 4 години мандат." Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов в отговор на въпрос, защо кабинетът няма да вземе решение за изтребител, след като миналата година самият той е заявил, че тази година е критична за това решение.

"Това е една отговорност, която аз не мисля, че трябва да стоварваме на следващото правителство, то трябва да направи своя избор”, посочи военният министър.

Той допълни, че според него този избор е в две посоки. Първата посока е дали да се заделят средства и да се стартира процесът на пълна модернизация на изтребителите, с които разполагаме. По думите му, само за подмяна на авиониката, с оглед освобождаването на необходим честотен диапазон, са необходими средства в размер на повече от 320 млн. лв.

"Отделно от това, като прибавим средствата, които се изразходват за ремонт, поддръжка, за удължаване на жизнения цикъл, разбирате, че става дума за средства, които до края на експлоатация на изтребителите надхвърлят над 1 млрд. лв. Толкова е и стойността на проекта за придобиване на нов тип боен самолет и това е всъщност втората опция, която е предмет на преценка и на избор", посочи Найденов.

Според него правителството е могло да разгледа и да вземе решение за стартиране на проекта за придобиване на нов тип военен самолет, дори само заради факта ,че това ще означава минимум 20 години по-дълъг период на експлоатация на тези самолети в сравнени с изтребителите, с които разполагаме.

"Казах, че е критична, защото минималният срок за доставка, усвояване и бойна експлоатация на новия тип боен самолет е между 2 и 3 години. Следователно ние трябва да си даваме сметка, че нямаме много време, в рамките на което да направим своя избор и да стартираме цялата процедура", обясни Ангел Найденов, цитиран от агенция "Фокус".

"Имаме потребност от формиране на модули, които биха могли да се ангажират, както в случая с наводненията и това да бъдат модули, които да не са само и единствено комплектувани от действащи военнослужещи на професионална служба", каза министърът на отбраната в отговор на въпрос какви промени са необходими в Закона за резерва.

По думите му в промените в Закона за резерва трябва да залегне начинът, по който нарастват Българските въоръжени сили, включващи и Българската Армия, и резерва, и запаса при възникване на военна опасност.

Според Найденов не на последно място трябва да се отбележи начинът, по който се изграждат взаимоотношенията с работодателите, попълването с техника и всичко, което е необходимо за нуждата на Въоръжените сили.

"Естествено, става дума и за подготовката, обучението, квалификацията в годините, в които се създава и развива строежът и съставът на Въоръжените ни сили", каза още Ангел Найденов.

Водещи

Най-четени