Ангелов: Очакваме 4,5 млн. ваксини от "Астра Зенека", ще има за всички! 08.01 | 13:59

Премиерът: Много внимателно управляваме пандемията

От iNews.bg

"Много внимателно управляваме пандемията, за да може да работи бизнесът. Затова и туризмът в Банско функционира", заяви днес премиерът Бойко Борисов при посещение в града. Той отбеляза, че за развитието на региона в последните 2 години от различни програми са осигурени близо 20 милиона лева.

"Хората в Банско го заслужават, направен е и площадът, улици и главни пътища", каза още Борисов и изтъкна, че със създадената адекватна организация чрез заповедта на министъра на здравеопазването, българският туризъм ще преодолее трудностите на пандемията.

По време на посещението на премиера Борисов в Банско стана ясно, че днес в града пристигат 2000 антигенни теста, които ще са в помощ на бизнеса и на гостите на курорта.

"С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 15 милиона за осигуряване на антигенни тестове за цялата държава. Навсякъде, където има нужда, чрез системата на РЗИ, те се доставят", посочи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който бе заедно с Борисов в Банско.

"Разполагаме с необходимия ресурс, защото приходните агенции работят много добре и така реализираме всички тези огромни плащания. 15 милиона бяха осигурени за тестове, но и 15 милиона лева за дезинфектанти, 30 милиона - за ремдесивир, с който медиците лекуват българските пациенти с Covid-19", акцентира Борисов. Премиерът изрази убеденост, че след като Европейската агенция по лекарствата одобри втора ваксина срещу новия вирус, у нас ще бъде организирана успешна кампания по имунизацията. "Вярвам в лекарите и медицинските сестри, мисля, че ще се представим добре", категоричен бе премиерът Борисов.

 

Борисов и Ангелов посетиха днес и Гоце Делчев. Там здравният министър увери, че ваксини срещу Covid-19 ще има за всички български граждани, които искат да бъдат имунизирани.

11 200 души вече са ваксинирани в България, обяви министър Ангелов, като допълни:

"Тъй като се говори, че ваксините няма да стигнат за българските граждани, очакваме, като дойде ваксината на "Астра Зенека" – 4,5 милиона ваксини, които ще стигнат за 2,5 милиона български граждани. Първата доставка е 500 хиляди дози".

Премиерът Борисов и министър Ангелов посетиха болницата в Гоце Делчев, където е закупена нова апаратура, благодарение на която редица спешни случаи могат да се посрещнат на място и не е необходимо превозване на пациента до Благоевград.

Борисов обеща, че ще бъдат осигурени още 1,5 млн. лева за още апаратура и обърна внимание, че и този месец са отпуснати по 50 лева към пенсиите на възрастните хора.

 

"В пандемията мисля, че ги оценяват добре - идват като помощ, ако са двама възрастни са 100 лева в семейство и се усещат. А и са много пари - 106 милиона на месец, но пък са подкрепа.

Водещи

Най-четени