Ангелов за липсата на инсулин: Няма да позволим хората да живеят с усещането, че търговците са победили държавата 29.02 | 16:15

Заседанието бе обявено за закрито, но в началото му до него бяха допуснати журналистi

От iNews.bg

Няма как да позволим хората да продължат да живеят с усещането, че  търговците са победили държавата . Това заяви председателят на Комисията по здравеопазването в парламента  Костадин Ангелов  (ГЕРБ-СДС) в началото на заседанието, в което се провежда изслушване на няколко институции относно липсата на инсулин и на други лекарствени продукти на територията на Република България и функционирането на специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

Заседанието  бе обявено за закрито, но в началото му до него бяха допуснати журналисти. На изслушването присъстват здравният министър Христо Хинков, ръководителите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Държавна агенция "Национална сигурност” (ДАНС) - гл. комисар Явор Серафимов и Пламен Тончев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов, има и представители на Националната агенция по приходите (НАП), Агенция "Митници", "Информационно обслужване" АД и др. Във вторник от здравното министерство обявиха, че заповедта за забрана за износ на инсулини се удължава с още един месец.

"Ако погледнем чисто формално на нещата, със сигурност ще изкараме данни от  Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) , че всеки един от хората, които са имали нужда от инсулин, са го получили. Въпросът е как това се е случило и навреме ли се е случило", коментира Ангелов. "От всички репортажи по телевизиите, видяхме, че хората обикалят по аптеките, че аптеките връщат пациенти", добави той. И изчете писмо от подаден сигнал за проблем с намирането на инсулин.

"Формално всеки си е получил  инсулина , формално изглежда, че проблем няма. Но всички онези хора, които се оплакват, означава, че проблем има. Дали някой задържа нещо в складовете, дали някой не го дава навреме в аптеките, дали го дават в аптеките, в които имат вертикална интеграция и тези аптеки го връщат с различни видове кредитни известия, е въпрос, който подлежи на коментар и контрол", каза още Ангелов. "Ако ние не можем да се справим с това, означава, че търговците са по-силни от държавата, от всичките институции", допълни той. И повдигна въпроса дали СЕСПА функционира правилно.

Водещи

Най-четени