Англичаните у нас събират помощи за пострадалите в Хитрино 12.12 | 17:48

Раздават ваучери за над 11 000 лева на най-нуждаещите се в селото

От iNews.bg

Кметът на Велико Търново Даниел Панов проведе работна среща с британския посланик в България Н. Пр. Ема Хопкинс и англичани, които живеят в региона. Една от обсъдените теми бе свързана с нуждата от помощ, която жители на Хитрино, чиито домове претърпяха сериозни щети вследствие на инцидента с влакова композиция. От британската общност се включиха в обявената днес във Велико Търново благотворителна кампания, като дариха средства. Със съдействието на посланик Ема Хопкинс до края на седмицата към каузата ще бъдат привлечени и общностите от англичани, живеещи на други места в България.

Даниел Панов благодари на британската общност във Великотърновски регион за активното участие в обществения и културен живот на старопрестолния град и общината. Н. Пр. Ема Хопкинс заяви, че Велико Търново и възможностите за инвестиции ще бъдат представени пред предприемачи от Обединеното кралство, на които предстои посещение в България.

Паралелно с това стана ясно, че на жителите на Хитрино са осигурени ваучери за пазаруване на обща стойност 11 100 лв. Те бяха предоставени на кмета на селото Нуредин Исмаил от омбудснмана Мая Манолова. Според думите й той ще ги предаде на хората, които имат нужда от тях. Тя коментира също и че след като бедственото положение в Хитрино бъде отменено и жителите му се върнат по домовете си, там ще бъде открита приемна, в която ще могат да представят нуждите и проблемите си. Институцията на Мая Манолова ще им помогне и да заведат колективен граждански иск срещу виновниците за трагедията.

Водещи

Най-четени