Англия "се дави" в имигранти, предупреждават медиите там 29.11 | 17:11

Малстрьом показа на Великобритания къде е изходът от ЕС

От Христина Рафаилова

Имигрантите във Великобритания са толкова много, че могат да се отделят като автономна област в рамките на Обединеното кралство. 

Подобно нещо едва ли ще се случи, но поредната статистика за огромния наплив на пришълци на Острова, разпространена от медиите, спокойно може да ни наведе на такива мисли. 

"Приятелят" на българи и румънци Daily Express публикува данни, според които до юни месец в страната са влезли над половин милион чужденци, сред които и 183 000 граждани на ЕС. От медията са притеснени, че много по-малко емигранти напускат Острова – едва 320 000. 

Последните цифри показват, че увеличението на пришълците в Англия е с 15 000 в сравнение с предишната година.  

Към групата на нежеланите "гости" във Великобритания влизат и гражданите от страните от еврозоната, изпаднали в тежка финансова криза.

Осигурителните номера, които са издадени на италианците на Острова, са скочили с 52% и са достигнали до 40 000. Португалците също са тръгнали "да завладяват" страната, като осигурителни номера са получили 28 000 от тях. 

Данните показват, че най-големият ужас на британците се сбъдва – все повече европейци са опитват да се домогнат до социални помощи. 35 000 са кандидатствали за подкрепа от държавата за период от 6 месеца, докато си търсят работа. 

Цифрите увеличават още повече страховете от това какво ще се случи, когато паднат ограниченията за българи и румънци, твърдят от изданието. Според него тогава социалната система на Острова ще бъде в колапс. 

Надеждите на поданиците на кралицата сега са отправени към премиера Дейвид Камерън да успее да убеди ЕС да има ограничения за емигрантите. Министър-председателят обаче среща доста трудности. Той си навлече гнева на редица еврокомисари, включително и на зам.-шефа от ЕК Сесилия Малстрьом.

В интервю пред Die Welt Малстрьом буквално показа на Великобритания вратата, през която страната може да си тръгне от ЕС.

Еврокомисарят по правосъдие заяви, че Обединеното кралство трябва да реши дали иска да е член на блока. "Ако Великобритания иска да излезе от вътрешния пазар, просто трябва да го каже", заяви Малстрьом. 

Тя добави, че правото на свободно движение на европейските граждани не подлежи на предоговаряне, докато Англия е част от съюза и общия пазар. 

Същевременно Камерън е уверил президента Росен Плевнелиев, че каквито и мерки да предприеме за трудовия пазар, те няма да са дискриминационни и ще важат за гражданите на всички 27 членки на съюза, информира БНР. 

Водещи

Най-четени