Андреева: Всички болници трябва да са с равни права 10.05 | 12:49

Промени в закона ще спрат течовете в системата, категорична е тя

От Теодора Кокаланова

"Всички болници трябва да бъдат равнопоставени в своята дейност и като права, и като задължения, независимо от това каква е собствеността им." Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по TV7.

Министър Андреева обясни, че съвсем скоро предстои разглеждане на първо и второ четене в Народното събрание на няколко предложения за промени в Закона за здравеопазването, които целят спиране на течовете в системата.

Те ще регламентират критериите за разкриване на лечебни заведения. "За да се разкрие едно лечебно заведение, трябва да има доказана потребност за това. Трябва да има гарантиране на качеството, което ще става чрез задължителен процес на акредитация", поясни министърът. 

По думите ѝ в момента акредитацията е пожелателен процес. "Задължително е да се защити публичният ресурс. Финансовите средства от пациентите, които си заплащат услугите, трябва да отиват по предназначение. Хората трябва да са добре обгрижени, да получават качествени медикаменти, качествена медицинска помощ", обясни тя.

По думите ѝ за първи път ще бъдат въведени критерии, по които се доказва ефективността на лечебния процес. Те включват оценка на наличната апаратура, брой медицински специалисти, както и алгоритъм, по който се изпълняват така наречените пътеки.

"В същото време, за да може дадена болница да работи с НЗОК, тя трябва задължително да покрива всички клинични пътеки по дадена специалност. Друго задължително условие за това е да не бъдат връщани пациенти по спешност", завърши Андреева. 

Водещи

Най-четени