Андреева: Касата не работи в полза на пациентите 04.07 | 10:14

НЗОК няма да може да изпълни ангажиментите си към болниците

От Десислава Маданска

Работата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през последната година не е в полза на пациентите. Това заяви здравният министър Таня Андреева пред Нова телевизия. Тя посочи, че се присъединява към Българския лекарски съюз (БЛС), които открито заявили, че не могат да работят с управителя на касата Пламен Цеков. Депутатите днес обсъждат прекратяването на мандата на шефа на касата.

По думите ѝ се спъва подписването на новия Рамков договор, а мнението на съсловните организации не се зачита.

"Моето безпокойство е, че касата няма да може да изпълни ангажиментите си към лечебните заведения", посочи министърът.

Андреева посочи, че все още не знае кой ще заеме мястото на Пламен Цеков.

"Надявам се обаче, че новият управител ще работи добре с Надзорния съвет на НЗОК", каза тя. "От няколко дни чувам, че съм уволнен. Нито една институция не ме е уведомила, че се прекратява предсрочно мандатът ми. Днес аз няма да бъда изслушан и да представя своите аргументи. Точката, по която ми се иска оставката, не е подкрепена с нито един факт. Базира се само на изказвания на хора, близки до министър Андреева", каза Пламен Цеков, който беше включен в разговора по телефона.

По думите му, когато се говори за "системни нарушения и неизпълнения", те трябва да бъдат подкрепени със съответните документи.

"Здравният министър, извинете ме за грубия тон, просто не знае как се структурира бюджетът на касата. Не знам как е управлявала болница толкова години", посочи Цеков.

От своя страна Андреева заяви, че очевидно тя ще трябва да понесе вината за всичко, но допълни, че е готова да го направи.

Най-четени