Андрей Ковачев: Идеята Брекзит е едно безумно решение 01.04 | 12:47

Българите сме сред най-проевропейски настроените нации в ЕС, твърди евродепутатът

От iNews

Ние сме част от обединена Европа, а визията на Атанас Буров и няколко поколения българи страната ни да бъде част от семейството на демократичните европейски народи, е вече факт. Това, че част от ЕП носи името на български държавник и политик като Атанас Буров е една малка справедливост към изстрадалите българскихпоколения от тоталитарния режим в България, който откъсна България за много десетилетия от европейската цивилизация.

Това каза пред камерата на Novini.bg евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. "Ние, българите, сме сред най-проевропейски настроените нации в ЕС, това показват и голяма част от социологическите проучвания. Вече са видими и подобренията, които имаме в общественият живот от ползотворното ни членство в ЕС – в областта на околната среда, инфраструктурата, конкурентноспособността на българската икономика, възможностите младите хора да получават своето образование в страни от ЕС и после да се връщат в България, за да приложат своите познания. Това са неща, които не са били даденост за страната ни. Сега не бива да забравяме миналото, а да сме активни във формирането на европейските политики за един по-добър ЕС и за една по-стабилна и просперираща България", добави българският евродепутат.

"Друга важна тема е, че Западните Балкани не трябва да загубват своята перспектива за членство в ЕС. Тази идея дава надежди на милиони хора, че техният живот ще стане по-сигурен, по-проспериращ, че ще имат възможност свободно да пътуват, да се установяват там, където желаят и тази мотивация за членство в ЕС не трябва да бъде загубена, защото това и за нас няма да е добре. Ще се увеличат възможностите и рисковете от конфликти, ще намалее стабилността и т.н. Взаимноизгоден е интересът за България и целия ЕС от това Западните Балкани да станат членове на ЕС. Но, разбира се, зависи от тях. Имаме проблеми в Албания – напускане на парламента. Този феномен го имаше в Македония, сега в Албания, също така и в България, но това не води до нищо добро. Депутатите, независимо дали са управляващи или в опозиция, са избрани за да защитават интересите на хората в съответният законодателен орган, а не навън по площадите. Затова аз съм скептично настроен как съвета през юни месец ще вземе решение за започване на преговори с Албания, ако политическата ситуация там продължава да е така несигурна", каза още Андрей Ковачев.

"Идеята Брекзит е едно безумно решение. Това решение беше взето с много малко мнозинство от гражданите на Великобритания и то след една много силна дезинформационна кампания. Напускането на ЕС не може да бъде печеливша политика. Твърдият Брекзит няма да е полезен за никой. Надявам се на капка разум. Мисля, че гражданите на Великобритания трябва да бъдат попитани отново за Брекзит и да видим какво ще е тяхното мнение. Нито За Великобритания ще е добре, нито за ЕС ще е добре да няма споразумение. Смятам, че дори без споразумение трябва да има запазване на статута на гражданите на Великобритания в ЕС и обратното. Не трябва да има негативни последици за всички европейци и български граждани, които работят и учат във Великобритания", категоричен беше Ковачев.

Водещи

Най-четени