Андрей Ковачев: Македония гради идентичност за сметка на съседни страни 24.01 | 17:05

ЕП иска обективен прочит на историята

От Филипа Тодева

Македония трябва да прочете обективно своята история в сътрудничество с нейните съседи, а не както в момента да гради културна и национална идентичност за сметка на съседни държави. Това е заявил пред ЕП евродепутатът и ръководител на Българската делегация в групата на ЕНП Андрей Ковачев, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

Евродепутатите изразяват разочарование от липсата на напредък в честването на общи исторически събития и личности между Македония и нейните съседи. В резолюцията се препоръчва създаването на съвместни експертни комисии за обективна оценка на историята, базирана на факти. Ковачев е категоричен, че "европейската интеграция е единственият начин за преодоляване на несправедливостите от миналото".

В Комисията по външни работи на ЕП днес беше гласуван проект на резолюция по доклада за напредъка на Македония, подготвена от докладчика Ричард Хауит (Група на социалисти и демократи -С&Д). Основните поправки, внесени от новоизбрания зам.-председател Андрей Ковачев, са подкрепени с гласовете на големите европейски политически семейства - ЕНП, С&Д, АЛДЕ, Зелените и активното участие на българските членове на Комисията Станимир Илчев и Евгени Кирилов.

Един от ключовите текстове, предложен от Ковачев, насърчава правителството в Скопие да работи за зачитане свободата на съвестта и самоопределението на всеки гражданин, такъв какъвто смята, че е. Резолюцията "подчертава важността на предотвратяването на дискриминация, основана на етнически произход, включително срещу граждани, открито заявяващи своята българска идентичност и/или етнически произход".

Докладът изисква Македония да продължи процеса по отваряне на досиетата на югославските комунистически тайни служби и да засили правомощията на комисията, имаща тази задача, като я овласти свободно да обявява резултатите от проверките си и да разполага с всички архиви, необходими за работата й.

В текста на резолюцията е записано: "Насърчава органите да приключат дълго отлаганото обявяване на имената на агентите, свързани с бившите югославски тайни служби, като основна стъпка в посока откъсване от комунистическото минало...".

Скопие вече официално поиска от Белград през 2011 да му бъдат предоставени архивите на бившите югославски тайни служби. Резолюцията ще се гласува в пленарна зала през мартенската сесия на ЕП в Страсбург.

Водещи

Най-четени