Андрей Райчев обвини президента в лобизъм 18.01 | 11:40

Ветото за такса „ВЕИ“ е „гадост за много пари“, смята той

От Филипа Тодева

Росен Плевнелиев дължи обяснение за сенчестата си икономическа страна. Той има да отговаря за офшорките. Това заяви пред TV7 журналистът Петьо Блъсков.

По думите на Блъсков за две години Плевнелиев е успял да се докаже като протеже на един политико-икономически кръг. И тук не става въпрос за кръга на Цветан Цветан, а за този около олигарха Иво Прокопиев.

"Плевнелиев е поредното политическо недоразумение в тази институция. Тя изисква мъдрец, високоинтелектуален", посочи той.

Социологът Андрей Райчев критикува президента заради наложеното вето върху Закона за ВЕИ, с което Плевнелиев изрази несъгласие за налагането на таксата за зелена енергия, която трябва да плащат производителите.

Тя е в размер на 20% от приходите им. Относно действията на президента, Райчев коментира: "Това е гадост за много пари. Това е чисто лобистко". Социологът припомни, че тази такса се въведе с цел да се спре увеличението на цените на електроенергията. "Този човек руши това", категоричен бе Райчев. Освен това той припомни, че "помощничката" на Плевнелиев е една от главните организаторки на антиправителствените протести.

На обратното мнение бе Кирил Аврамов. Той намира, че на фона на ерозията на доверие към институциите, президентът се опитва да използва инструментите на институционалната намеса. Затова той смята, че ветото на президента е стъпка в правилната посока.

Водещи

Най-четени