Анелия Крушкова оглавява "Холдинг БДЖ" ЕАД 06.08 | 18:35

През септември ще се обсъди разсрочването на задълженията на компанията

От Елица Елефтерова

Анелия Крушкова е новият председател на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД. Това е съобщил днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на Обществения съвет в сектора на железопътния транспорт. Крушкова е избрана на мястото на Велик Занчев, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

През септември предстои среща на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на финансите и облигационерите. На нея ще се обсъжда разсрочването на задълженията на компанията, е посочил Папазов, който днес е председателствал обществения съвет.

В най-скоро време пред Министерския съвет ще бъде представен нов оздравителен план за "Холдинг БДЖ. По време на обществения съвет, в областта на автомобилния транспорт министър Папазов е обявил, че в началото на септември предстои среща в Анкара на представителите на автомобилната администрация на двете държави, на която ще се обсъдят всички въпроси, поставени от българските превозвачи.  

Обсъдени са и различни инициативи, свързани с регламентирането на дейността на таксиметровите превози. Участниците са подкрепили повечето от предложените от страна на МТИТС мерки като създаване на досие на водача, по-задълбочени  психотестове, въвеждането на патентен данък.

На разговорите е било обсъдено и предложение за създаване на работна група, която да систематизира получените предложения и да подготви окончателен документ, който да се дискутира на следващ обществен съвет.

Папазов е предложил на всички участници да оформят писмено своите предложения до края на август, за да може на следващата дискусия да бъдат поканени представители на  КАТ и Министерството на финансите, с които те да бъдат обсъдени. Приключила е и разпоредената от министър Данаил Папазов внезапна проверка на превозите на пътници с таксиметрови автомобили и автобуси по българското Черноморие.

От 1 до 4  август са проверени общо 1201 превозни средства, от тях 978  таксиметрови автомобили. Съставени са 79 акта за административно нарушение. По време на акцията са проверени 223 автобуси и са съставени 27 акта. Инспектирани са и четири автобуса с чужда регистрация, при които са констатирани две нарушения - извършване на превоз, без да е попълнен пътен формуляр с имената на пътниците, и техническа неизправност, добавят от министерството.

Водещи