Анкетна комисия за дейността на Първанов и Марин изглежда ще има 15.02 | 10:47

Проекторешението за създаването на комисията беше подписано от 60 депутати

От Ивайло Ачев

Искането на парламентарната група на Коалиция за България от дневния ред на Народното събрание да отпадне проекторешението за създаване на временна анкетна комисия за проучване на дейността на президентската институция по упражняване правото на помилване не беше прието, съобщава Агенция "Фокус".

Проекторешението за създаването на комисията беше подписано от 60 депутати на РЗС и ГЕРБ, както и от независими народни представители.

Освен за правото на помилване от президентската институция, комисията трябва да разгледа и опрощаването на несъбираеми държавни вземания и даването плюс възстановяването на българско гражданство по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин като президент и вицепрезидент на Република България. Искането за създаване на такава анкетна комисия беше внесено от "Ред, законност и справедливост".

В парламента Румен Петков, един от депутатите на Коалиция за България, окачестви предложението за създаване на анкетната комисия като атака срещу доскорошния президент на България Георги Първанов. Петков смята, че анкетната комисия ще съсипе президентската институция и че президентът не подлежи на парламентарен контрол.

Преди време Георги Първанов отрече, че е имало злоупотреби и финансови облаги при издаване на укази за гражданство или помилване. Като доказателство за твърдението си той посочи и думите на сегашния вицепрезидент на България Маргарита Попова, според която нямало пробив в системата. Процедурата включва четири инстанции, като започва от Министерството на правосъдието и завършва отново там.

Водещи

Най-четени