Анонимен свидетел: Повечето мюсюлмани се боят от проповедниците си 28.11 | 16:37

Продължават разпити на тайни свидетели по делото за радикален ислям

От Филипа Тодева

Анонимен свидетел 002 по процесът за изповядване на антидемократична идеология, по-известен като делото за радикален ислям заяви пред съда, че голяма част от мюсюлманите се боят от проповедниците си, предаде агенция "Фокус".

Според свидетеля има напрежение между мюсюлманите, тъй като съществуват разлики в начина на проповядване на новите и старите имами и разлики в ритуалите, като според новите - имамите погребвали хората като кучета.

Разпитваният по делото не знае дали организацията "Ал-Уакф ал-ислями" е регистрирана в България, кои са нейните членове и ръководители, но знае, че са отправяни заплахи от обвиняемите към мюсюлмани, изповядващи традиционния ислям.

Той е присъствал на проповед на Хайри Шерифов, който е основният учител в религиозното училище в Рудозем, както и когато друг от обвиняемите Меджид Дъбов, който е призовавал да се гласува само за мисюлмани.

Според него повечето от жените на имамите са регистрирани като учителки, за да получават пари, но самите те не могат да бъдат

Свидетелят каза още, че от много години в България се изповядва традиционния ислям, но в последните години хора, завършили обучението си в Арабските страни, са започнали разпространението в страната на по-различен ислям, при които жените ходят забулени, мъжете с различно облекло.

Свидетелят познава хора, които изповядват салафитския ислям - подсъдимите Саид Мехмед Мутлу, Хайри Шерифов и Байрам Ушев посочва като хора, които са го проповядвали.

В религиозното училище в Рудозем, според свидетеля, са обучавани младежи салафити, които освен да проповядват са учени и да се бият – тренирали са различни бойни изкуства. Тайният свидетел твърди, че обикновените мюсюлмани се страхуват от тях.

Водещи

Най-четени