Анонимен сигнал на 116 111 спаси дете от живот в краварник 15.03 | 18:12

Родителите отглеждали 2-годишното момченце в примитивни условия

От Андриян Георгиев

2-годишно момченце, отглеждано в краварник при извънредно нечовешки условия, е било спасено благодарение на анонимно обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111 през февруари, съобщават от Даржавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). 

При проверката е установено, че детето, майката и мъжът, който е предполагаемият баща, живеят в обора и спят в сламата при животните. Заключението е, че семейството не е в състояние да осигури подходящи условия за правилното развитие на момченцето и то е поставено под полицейска закрила, а впоследствие е настанено в дом за медико-социални грижи за деца.

Според специалистите пренебрегването на физическите и развитийни потребности на дете на подобна възраст може да има много тежки последици за цял живот – трудности в установяването на доверие, забавено езиково развитие, липса на социални умения. 

През месец февруари на телефон 116 111 са постъпили 6 247 повиквания. Проведените консултации са 1 179, твърдят от ДАЗД.

Основният процент обаждания са от деца и юноши - 83% от проведените консултации са с представители на тези групи. Преобладават обажданията от тийнейджъри (76%). Липсата на достатъчно добре развити комуникативни умения при по-малките деца, по-слабите умения за саморефлексия и вербализиране на проблемите често е пречка пред търсенето на подобна специализирана помощ от страна на по-малките.

Другите две основни групи потребители на телефон 116 111 са родителите и другите възрастни, които търсят информация или помощ във връзка с проблеми на дете. През втория месец на 2012 г. техният дял възлиза съответно на 6 и на 10 %.

През февруари са подадени 13 сигнала към отделите "Закрила на детето" в страната, от които 8 са свързани с насилие (физическо и психическо) над деца, 4 – с неглижиране, и 1 – с просия. Забелязва се тенденция основният процент сигнали да са поради насилие над деца, като мястото на извършването му във всички случаи е посочено семейството, както и загрижени пълнолетни граждани да подават сигнали за деца, за които знаят или подозират, че са в риск.

Водещи

Най-четени