Антична статуя на римска богиня - в Археологическия музей в Бургас 14.09 | 20:09

Mраморната статуя е задържана при щателна митническа проверка, като е била открита в товарен автомобил

От Кремена Бедерева

Антична мраморна статуя на римска богиня е новият експонат, който може да бъде видян в Археологическия музей в Бургас.

Културно-историческата ценност бе задържана и предадена на музея от Митница Бургас, съобщиха от Агенция "Митници”.

Касае се за антична статуя на женска фигура с датировка около ІІ-ри век от новата ера. Тази статуя е на богиня или аристократка, украсявала форума на голям римски град, изработена е от средиземноморски мрамор, обясни директорът на бургаския музей Цоня Дражева.

Главата на статуята вероятно е била отстранена в епохата на ранното християнство, което се е случило и с други статуи през този исторически период.

По античната статуя няма сигнатура на музей, което означава, че вероятно е иманярска находка и след приключване на административно-наказателното производство, тя ще остане в България, коментираха бургаските експерти.

Mраморната статуя е задържана при щателна митническа проверка на Митнически пункт Лесово през юни тази година. Открита е в товарен автомобил "Волво” с турска регистрация. Камионът е превозвал дрехи и текстил от Турция през България за Белгия.

При извършената рутинна проверка митничарите засичат дървен сандък, прикрепен странично към каросерията на камиона, в който е била укрита статуята. Статуята е била замърсена с пръст и кал и увита с брезентово покритие в контрабандния тайник.

Резултатите от извършената експертиза потвърдиха, че се касае за автентична римска статуя, каза директорът на Бургаски регионален музей Цоня Дражева.

Според законовите разпоредби, ценната находка остава за съхранение в Бургаски регионален музей до установяване на произхода на статуята и дали се издирва от Интерпол, уточни Цоня Дражева.

Бургаският регионален музей е единственият в страната извън София, който разполага със самостоятелна експозиция от десетки културно-исторически ценности-статуетки, старинни мебели, икони, картини, предмети на изящното изкуство и други автентични ценности, задържани от Митница Бургас през последните години.

 

Водещи

Най-четени