Арест за Босия - замервал парламента с домати 20.11 | 15:58

Смятал да замери и сградите на още пет държавни институции

От Андриян Георгиев

Николай Колев - Босия е бил задържан пред сградата на Народното събрание, потвърдиха пред iNews от пресцентъра на МВР.

Той беше предварително обявил публично в отворено писмо до президента, премиера и др. институции за готвената от него акция. Пред парламента са го чакали над 40 полицаи, а в тяхна подкрепа са дошли и жандармеристи.  

След като Босия минал отстрани на централния вход на НС с кутията с домати е бил обграден от униформените. Успял да хвърли един домат, след което бил задържан.

Николай Колев - Босия протестира срещу ситуацията в държавата, като смяташе да хвърли 6 развалени домата по сградите на 6 институции - Народното събрание, Президентството, Министерския съвет, Съдебната палата, БНТ и БНР.

Доматът по сградата на парламента Босия мотивира с липсата на ориентация, професионализъм и патриотизъм при изготвяне на законите. "Ще запратя домата, протестирайки срещу лошите текстове на законите, носещи само нещастия на обществото и отделния български гражданин. Законът трябва да бъде обществено полезен, а не изработен срещу човека", пише Босия в отвореното си писмо до президента, премиера, Висшия съдебен съвет и българските граждани.

Известният противник на комунистическия режим след това имал намерение да отиде пред Президентството. Там според Босия са си заслужили разваления домат, защото институцията и президента конкретно "нищоправи", той бил в "наведена поза" при среща с представители на великите сили и назначавал "отрепки" за дипломати. Президентът имал също така безкритично отношение при подписването на укази за влизането на законите в сила.

Третият домат, предназначен за сградата на Министерския съвет, е заради цялостната му политика и действията му срещу обществото и националните интереси.

Четвъртият домат Николай Колев трябваше да хвърли по Съдебната палата. "За моите съотечественици не е необходимо да обяснявам защо", аргументира се Босия в отвореното писмо.

Петият и шестият домат бяха определени за сградите на БНТ и БНР, защото "с нашите пари те обслужват една малка шайка от политически престъпници и мафиоти".

Босия завършва с обяснението, че това е политическо действие от негова страна и ако властите имат "наглостта" да го определят като хулиганство, ще трябва да отговарят пред обществото, ЕС и пред Бога.

Писмото му завършва с думите: "Не мога да бъда повече пленник на надеждата и възпитанието. Вървете по дяволите!".

Николай Ганчев Колев, известен като Николай Колев - Босия е български дисидент, поет и журналист, създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния си характер. Той е автор на 4 книги и много публикации. Баща е на 5 дъщери. 

Водещи

Най-четени