Арести след масовия бой мержду роми в Ботевград 25.06 | 11:57

Очаква се днес да има и протест на други жители на Ботевград

От iNews.bg

Шестима мъже и една жена са задържани след масов бой между роми от квартал "Север" в Ботевград и служители на жандармерията. Униформените, заедно с полицаи, са се отзовали на сигнал в събота вечерта за силна музика.

Когато пристигнали пред блок №15 служителите са били посрещнати с камъни и дървета. Според жителите на блока обаче жандармеристи и полицаи са превишили правата си, защото са упражнили насилие над хора от квартала, което е и провокирало напрежението след това.

"Откакто са дошли насилие правят в махалата тези хора. За една лична карта те ни събарят децата и ги пребиват. Ние затова имаме злоба към тях и агресия. Те идват и направо те налагат", разказаха хора от блок 15, които са и свидетели на случилото се в нощта срещу неделя. Хората там са недоволни и от многото жандармерия в квартала.

Жителите на ромската махала не отричат за нанесените щети на служебните автомобили и масовия бой, но според тях това се е случило след излизането на живеещите в блок 15, които са защитавали своите съседи.

"Ние сме отвърнали на боя. Ние видяхме страшен бой от тях и се уплашихме, и стрелбата. Защо не казват, че са стреляли с пушки, а го укриват това? На моя шурей жена му, кой я застреля? Със съчми за птици - в главата има пет, в устата има три", разказаха още жители на махалата.

Вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов се обяви в защита на полицаите. "Работата на полицаите е да се борят за опазване на обществения ред, живота и здравето на хората в страната ни. Те ежедневно са на пост, за да имаме всички ние една по-добра и спокойна обстановка за живот. Маргиналите и екстремните субекти, които не желаят да спазват законите на страната ни, ще бъдат поставяни на мястото им с цялата сила и строгост на закона!", написа Каракачанов от официалната си страница във Facebook.

Очаква се днес да има и протест на други жители на Ботевград, които също да застанат зад служителите на реда.


Водещи

Най-четени