Арестуваните в пловдивската здравна каса източили над 1 млн. лева 10.05 | 16:45

До 15 години затвор могат да получат задържаните, ако ги осъдят

От iNews.bg

Пловдивските служители на Регионалната здравноосигурителна каса, които вчера бяха задържани при акция на прокуратурата в Пловдив, са присвоили над 1 млн. лв. от Здравната каса. Измама е извършена с имената на реални пациенти, включени в програмата за новото скъпоструващо лечение на хепатит С, предаде бТВ.

В схемата са участвали няколко души, като основен инициатор на документната измама е фармацевт, собственик на няколко аптеки. За година е създал три фантомни аптеки, които съществуват само по документи, но пък имат назначен помощник фармацевт.

Бизнесменът Николай Александров е бил собственик на несъществуващите аптеки. Лицензите за тях са издавани именно от двамата служители в касата – Иван Деспотов, който оглавява дирекция, която контролира аптеките, и неговият служител Владимир Манев. Държавните служители участвали в схемата като предоставяли ценна информация на аптекарския бос.

Служителите на Здравната каса са арестувани с 50 хил. лв. подкуп и ги грози затвор от 3 до 15 години за документна измама, а собственикът на аптеките – от 10 до 20 години. Присвоените средства са достатъчни за лечението на още двама души. В схемата участва и още едно лице, което се води социално слабо, но е участвало в създаването на трите фантомни аптеки.

Схемата е станала възможна заради несъвършенства на софтуера на НЗОК. Разследването е установило, че две програми се разминават във времето, така че контролът на изписаните лекарства се осъществява до три месеца след тяхното получаване.

Водещи

Най-четени