Арестуваха българин за измами на Wall Street 11.03 | 15:57

Американските власти вече са завели срещу него 8 обвинения, искат да им го предадем

От iNews.bg

Прокуратурата е задържала български гражданин, обявен за издирване в САЩ. Той е обвинен по 8 пункта за различни компютърни престъпления, борсови измами, кражба на самоличност, измама във връзка с търговска оферта, пощенска измама и др. Обвинителният акт на Недко Недев, който има и американско гражданство, е бил внесен в Федералния районен съд на Южен Ню Йорк. От Министерството на правосъдието на САЩ пък е била изпратена молба до нашата Върховна касационна прокуратура (ВКП) българският гражданин да бъде задържан, а след това евентуално и екстрадиран.

Освен задържането, компетентните власти в САЩ са поискали и правна помощ от българските съдебни власти, както и за извършване на претърсване на известните им адреси на територията на София, свързани с Недев, за изземване на вещи, които биха били относими към воденото от тях разследване.

Вчера Недвев е бил арестуван от полицията на базата на постановление на ВКП, издадено в сряда. Засега мярката му е за 72 часа, съобщиха от прокуратурата. Предстои да бъде решено дали и молбата на американците за екстрадиция ще бъде уважена.

По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. и до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса посредством две публично търгувани фирми - Rocky Mountain Chocolate Factory и Avon. Българинът изкуствено вдигал цените на акциите и повишавал обменната активност на ценните книжа на двете дружества посредством фиктивни търгови оферти. Тях Недев подавал публично в Комисията за ценни книжа и обмен на САЩ.

В допълнение на манипулирането на борсата посредством Rocky Mountain и Avon, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на Tower Group като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп.

Водещи

Най-четени