Армейският парад - един вертолет и 1000 военни 06.05 | 15:33

Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора, заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев

От iNews.bg

Военен парад днес премина по жълтите павета в София без военна техника. В марш пред хората преминаха близо 1000 военни, подредени в 8 представителни блока с военни от ВА "Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на силите и Националния военен университет "Васил Левски". Преди тях по традиция мина вертолет Ми-17 с националния флаг.

В парада участваха и Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини: Знамето на Стилияна Параскевовa, Щандартът на Първи конен полк, Знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, Знамето на 13-ти пехотен Рилски полк, Знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знамето на 25-ти Драгомански полк и Знамето на 30-ти пехотен Шейновски полк, съобщи БГНЕС.

Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. В словото си президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев посочи, че народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора. Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си, заяви Плевнелиев.

Върховният главнокомандващ коментира и геостратегическата обстановка и посочи, че е налице трайно влошаване на средата за сигурност в близост до границите ни. "Днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм, на агресивна политическа реторика и използване на езика на омразата, това е крайно опасно и недопустимо. Важно е да научим уроците от историята, в миналото езикът на омразата доведе до концентрационни лагери и две кървави световни войни, гражданите и институциите да си дадат сметка за рисковете. Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно. Днес е наложително още повече да заздравим принципите за траен мир в Европа", каза президентът и изтъкна, че е недопустимо днес да сме свидетели на замразени конфликти, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19 век. "Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите", подчерта той.

Плевнелиев отбеляза, че имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм. Модерните патриоти отстояват върховенството на закона, защото без правила, няма мир. Диспутите се решават не с оръжия. Модерните патриоти знаят, че мирът не е само отсъствието на война, мирът е интеграция, човешки права и свободи, а не дестабилизация и замразени конфликт, каза той.

Преди парада по традиция българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Негово Светейшество посочи, че вековната християнска история ярко свидетелства за упованието на българското войнство в Бога, за вярата ни в Христа Спасителя, водил стотици и хиляди незнайни и знайни войни, отдаващи живота си за слабите и беззащитни свои братя. "Като отбелязваме днес Деня на храбростта и на славната Българска армия, нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава", каза главата на православната ни църква.

Водещи