Арменската общност излезе на протест 13.10 | 15:00

Поиска оставки

От iNews.bg

Над 200 човека от всички арменски епархии у нас се събраха на протест в двора на Арменската църква в Пловдив. Те поискаха оставката на епархийския съвет и подкрепиха подписката за промяна в устава, в която до момента са се включили над 1900 арменци.

В протеста се включиха изявени общественици от арменската диаспора от цялата страна, както и представители на всички арменски организации, опериращи на територията на Пловдив, сред които ОАБС Парекордзаган, Фондация Аракс, СКПО Ереван, Арменско благотворително дружество ХОМ, Хай Тад, Дружество за култура и изкуство Хамаскаин и мн. др.

Причината за недоволството е приетия устав на Арменската епархия в България, който според инициативния комитет на протеста е приет тихомълком и нарушава крехкото равновесие между духовната и светската власт в общността, като се дава изключителен превес на светската. Обвиненията падат върху Епархийския съвет и неговия председател- Антраник Шакариян, като според организаторите на протеста, уставът е направен така, че на практика е невъзможно да се промени състава на Епархийския съвет, а усилията ще са равносилни на това да се промени Конституцията на България чрез Референдум.

Напрежението сред арменската общност се засили и от факта, че във Варна вече трети месец нямат духовен представител, тъй като му е отказано удължаване на визата, а Бургас е на път да последва примера на морската столица, защото визата на Дер Бохос изтича и засега няма изгледи да се удължи, въпреки че в негова подкрепа са се подписали 300 човека.

"Настоящото управление на арменската църква не подновява визите на свещениците от Армения, така че има реална опасност арменската църковна общност да остане без свещеници”, обясниха пред репортер на TrafficNews протестиращи.  

Според последното преброяване в момента в България живеят над 6000 арменци, като в Пловдив общността надброява 1700 граждани. От инициативния комитет изтъкнаха, че въпреки писмата, които са изпратили до Епархийския съвет във връзка с удължаване на визата на Дер Бохос, все още нямат отговор и затова според тях протестът е единствения начин да се даде гласност на тези факти. Исканията им са намиране на общ език между хората и Епархийския съвет, като крайната цел е преразглеждане на устава. Те изрично подчертаха, че пловдивските арменски духовници не са организатори на протеста.

Водещи