Архангелова задушница е 06.11 | 08:22

Наричаната още Голяма задушница е последната за годината

От Елена Коцева

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, е една от трите най-големи задушници в православния календар.

Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден, защото съботата е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите. На задушница се посещават гробовете на нашите близки, където се извършва ритуал по преливане на вино.

Наричаната още Голяма задушница тя е последната за годината.

На панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища ще присъства президентът Георги Първанов.

На панихидата, която ще бъде отслужена от Знеполския епископ Йоан, ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, висши военни, представители на военнопатриотичните съюзи. По-късно ще бъде отслужена панихида и в реставрирания храм "Свети Архангели" при Военна академия "Георги С. Раковски". Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов ще присъства на панихида на българското военно гробище в с. Беранци в Македония.

Панихиди ще бъдат отслужени и в гарнизоните Варна, Пловдив, Плевен и Асеновград.  

Панихида за Мъжка задушница ще бъде отслужена и във Военна академия. Панихидата е в памет на възпитаниците на Военното училище и Военната академия, загинали във войните за национално обединение на България.
Тя ще бъде отслужена в обновения храм „Свети Архангели” в района на Академията от 12,30 часа. 

Водещи

Най-четени