Архангеловден е 08.11 | 07:31

Българската православна църква отбелязва Деня на свети Архангел Михаил

От Десислава Маданска

На 8 ноември Българската православна църква отбелязва Деня на свети Архангел Михаил, който се смята за архистратег на всички небесни сили. На днешния Архангеловден патриарх Неофит ще отслужи празнична Света литургия в митрополитския храм "Св. Неделя", в който има престол, посветен на свети Архангел Михаил. 

Името на празника се определя от вярването, че св. Рангел е един от шестимата братя юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник.

На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян.

Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани "Рангелов" или "Господьов хляб", "боговица", "света Петка", "Рангелово блюдо". Тържествената трапеза се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата.

На празника не се работи.

Днес имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.

Професионален празник имат и полицейските служители. Той ще бъде отбелязан с тържествена церемония за водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на загиналите полицаи.

Водещи

Най-четени