Архангеловден – празник за светите ангели и душата на човека 08.11 | 08:10

Най-възрастният в дома да разчупи обредния хляб и да го полее с вино

От Филипа Тодева

Архенгеловден е. В българската народна традиция този празник се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Именно на Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото. По тази причина в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се прави курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляби го полива с вино.

Имен ден ден днес празнуват всички с имената Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Рангел, Райна и техните производни.

Църквата е определила този ден за празник в чест на светите ангели и най-вече на св. Михаил, когото смята за вожд на небесните сили.

Православната църква определя св. Михаил като един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Той е и военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели.

Освен него пред престола Господен стоят още Архангел Гавраил, който е носителят на Божиите тайни, Архангел Рафаил - лечителят, Архангел Уриил, който просвещава душите ни, Архангел Салатиил, който се застъпва за нас пред Бога, Архангел Уехудиил, който прославя Бог и Архангел Варахиил, който дарява с Божиите благославии.

Водещи

Най-четени