Архивите говорят: Вижте пътищата на 48-те хиляди загинали в Балканските войни 02.10 | 20:21

А колко малко знаем за това...

От Филипа Тодева

Може би Паметникът на незнайния воин наистина е метафора на незнанието ни, както казва директорът на ДА "Архиви” доц. Мартин Иванов. Може би защото доскоро българите, загубили живота си по бойните полета на Балканските войни, бяха незнайни.

Но от днес архивите "ще проговорят” и за тях, а имената им няма да тънат в забвение. Новият сайт на агенцията има точно тази цел - да почете саможертвата на 48-те хиляди души, които с право можем да наречем "геройски загинали” в Одринска Тракия и Македония в периода 1912-1913 година.

Идеята е да се възродят тези хиляди семейни спомени, които съставляват всъщност като сбор националната памет. В семейството на Иванов например се пази специфична кана, закупена от прадядо му по случай Балканската война. Интересното е, че на дъното ѝ има ключе, което след като се завърти каната става музикална кутия.

И мелодията, която свири, е тогавашният химн на Царство България - "Шуми Марица”. "Нашата идея е да изградим подобни спомени на множество българи, които да научат с гордост и да предават на своите деца спомени за техните прадядовци, които са се били и са загинали за националното обединение”, каза Иванов.

По данни на ДА "Архиви” наследниците на загиналите 48-те хиляди души в Балканските войни са около 200-300 хиляди. Сега само за две или три минути ще могат да разберат къде са погребани техните прадеди. Търсенето става чрез имената на воините или по мястото на тяхното рождение.

Амбицията на Мартин Иванов е да направи същото и за героите от Първата световна война, като се обогатят списъците. Нещо, което тепърва ще направи агенцията, е да направи публични над 30 полицейски досиета от периода до 9 септември 1944 година, като досиетата са на Тодор Живков, Г. М. Димитров, Никола Вапцаров и др.

Водещи

Най-четени