Архитектурните паметници ще се ремонтират с пари от данък "сгради" 07.12 | 19:21

В София се проведе кръгла маса "Модерният град"

От Любомир Тасев

Ремонтът на сградите паметници на културата ще се финансира от събрания за тях данък "сгради", който да се превежда по специална сметка на етажната собственост и да се използва само за ремонтни дейности.

Това предвижда предложението за изменение на Закона за паметниците на културата, което се инициира от заместник-министъра на културата Тодор Чобанов и главния архитект на София Петър Диков.

Диков и Чобанов участваха в кръгла маса "Модерният град", която е съвместен проект с френското Министерство на културата. Идеята е българската и френската страна да работят по запазването на идентичността на пространството между ул."Пиротска" и ул."Екзарх Йосиф" в центъра на София.

Участници в дискусиите бяха и културното аташе на Франция у нас Давид Вейзман, директорът на Френския културен институт Дидие Талпен, както и представители на френското Министерство на културата.

Гостите споделиха опита си по превръщането на два северни френски града - Диеп и Брест в желани туристически дестинации.

Според Диков трябва да се направи основен преглед на всички имоти, които са обявени за паметници на културата, а като допълнение към имащите право да бъдат обявени за такива вече трябва да се включат и сгради, построени след 1944 г. Диков даде пример с архитектурния комплекс от сградите на ЦУМ, Министерския съвет, Народното събрание, Президентството и хотел "Шератон".

Водещи

Най-четени