Асансьорът в Гео Милев не е разполагал с защитен щит под кабината 19.10 | 10:35

Поддържащата фирма е била на 10-ата минута при асансьора, където загина 53-годишен, посочи Стефан Цанков

От Цанка Донкова

Пореден инцидент с асансьор отне живота на 53-годишен мъж, а други двама души пострадаха, в кооперация в столичния квартал Гео Милев. Инцидентът е станал в нова сграда и съоръжението също е било ново. Няма данни и за предишни проблеми с него.

Трагедията се разиграла късно снощи. След като му гостували, домакинът изпраща гостите си - мъж и жена, с асансьора. Между третия и четвъртия етаж обаче съоръжението блокирало, вследствие на което на жената ѝ станало лошо.

Заседналите се обадили на дежурен екип, който поддържа асансьора, но докато го чакали, в опита си да намери изход от ситуацията и да се измъкнат, мъжът се опитал със сила да отвори вратата. Тогава той е пропаднал в шахтата и е загинал на място. Жената е с хипертонична криза и е откарана по спешност в столична болница.

В същото време от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор посочват, че асансьорът в Гео Милев не е разполагал с защитен щит под кабината.

"Още преди доста време сме идентифицирали риска, който съществува при отваряне на вратите на кабината, че може да се падне под нея. Предприели сме действия, дори и човек да отвори вратата на закъсал асансьор, да не може това да се случи. Вече е задължително. Дали сме определен период, в който всички асансьори да бъдат приведени в този вид със защитен щит под кабината”, Това заяви председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - Стефан Цанков по повод случая със загиналия 53-годишен мъж в столичния квартал Гео Милев.

По думите му, асансьорът в кв. "Гео Милев" все още не е разполагал с такъв: "При първоначалните ни проверки на поддържащата фирма и на състоянието в асансьора се установи, че тя не е проблемна, няма просрочие. Самите ползватели нямат никакви претенции към фирмата. Продължаваме да работим”, добави още Цанков.

Екипът, който отговаря за асансьора обаче веднага се е отзовал на подадения сигнал."Поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-ата минута, а вторият – на 20-ата минута, посочи Цанков. Според него този случай е доста по-различен от предишния инцидент с асансьор, когато една жена загина, а друга беше ранена след пропадане на съоръжението.

"Тук говорим за закъсали хора, които са предприели действия по отваряне на вратите при условие, че навсякъде в асансьорните кабини е написано, че в случай на закъсване не трябва да се предприемат такива действия, а да се изчака поддържащата фирма. Това е довело до този трагичен инцидент", посочи Цанков.

По думите му при последните промени в Наредба за безопасна експлоатация на асансьори са били задължени всички съоръжения да имат защитни щитове под кабините. Цанков уточни, че проверките на асансьори в страната не са спирали.

 

Предстои да бъде уточнено защо асансьорът е закъсал, но при всеки един може да се случи. "Това са защитни системи, които сработват в определени условия”, заяви още Цанков.

Водещи