Асен Балтов: Петнят ми името - лъжат, че съм скрил един милион и половина лева 15.07 | 09:40

Уволненият директор на Пирогов категорично отрече да са карани пациенти да заплащат дейности, които са по Здравна каса. "Всички виждаха как работим, нямаше фиктивни пациенти", оправда се той

От iNews.bg

Няма нито един фиктивен пациент в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", няма да позволим да се петни нито моето име, нито името на болницата. Това каза бившият директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов в интервю за БТВ.

"Аз съм малко изненадан, защото снощи разбрах от медиите, че съм освободен. В съобщението се казва, че аз съм извършил нарушения и не съм си изпълнявал служебните задължения. Това нарушение трябва да бъде доказано, а в момента имаме едни констатации, свързани с една проверка, приключила в понеделник. Ние бяхме запознати с нея и казахме, че ще възразим. Никой не ми се е обадил, никой не е съобщил на някого в администрацията на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Извикани са новият директор, който е член на борда, и другите двама членове на борда, които са поставени в една стая и това се случва, а ние разбираме след това от медиите. Не съм аз този, който трябва да иска разговор със здравния министър. Редно е да бъдат доказани мотивите за това един човек да бъде освободен. Аз не съм този, който да гадае какви са причините", посочи Балтов.

"Смятам, че имаше един сценарий, който започна да се развива още когато министър Кацаров зае поста на министър. Имаше една публикация в негов сайт, че някъде се е скрил милион и половина, който не е ясно къде е отишъл. Оттам започна всичко и започнаха проверки. Фиктивен прием на пациенти не е имало и няма никакво точене на Касата. Хората се опитват да бъдат манипулирани. УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" лекува своите пациенти без значение какво ни струва. Няма нито един фиктивен пациент. Всички пациенти са имали пост-ковид проблеми. Тази пътека, която е използвана, е именно защото те е било нужно да се лекуват. Техните констатации се състоят от сбора на всички пътеки. Ние ще обжалваме тези констатации. Имаме право на две инстанции да обжалваме в съда и едва след това болницата може да бъде осъдена да връща пари", заяви той.

Той категорично отрече да са карани пациенти да заплащат дейности, които са по Здравна каса. "Всички виждаха как работи УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Ние сме получили допълнителен ресурс за това, че хората работят в тези условия. Тези средства са отпуснати, но не защото УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е спирал да работи", добави Балтов. Според него болницата няма да връща пари.

Водещи

Най-четени