Асен Василев: Който кара Мазерати няма да си сипе евтин бензин, ремонтът е скъп 31.05 | 12:30

Относно критиките за диференцираните ставки, вицепремиерът каза, че по принцип е против тях, но ако ще има такива, е по-добре такава ставка да има за хляба, отколкото за виното и бирата

От iNews.bg

Предлаганият пакет от антикризисни мерки не нарушава финансовата дисциплина, заяви на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вицепремиерът  Асен Василев , който е и председател на тристранката.

По думите му пакетът от мерки цели да се овладее инфлацията по линия на горивата и на хранителните продукти, доколкото това е възможно. Оттук нататък работим със законовите ограничения, които заварихме и част от които се опитахме да премахнем. Първото ограничение, с което работим е, че ДДС ставка се слага на цяла хранителна група, каза Василев. Той обясни, че не може да се намали ДДС ставката за различните видове хляб, тя важи за цялата хранителна категория. Така работи ДДС и в ЕС, може да е нечестно спрямо някои потребители. "Лично аз не съм ял хляб за 5 лв. филията", каза Василев, цитиран от БТА.

Той подчерта, че антикризисните мерки не могат да бъдат таргетирани подоходно. Би било идеално, ако можем, но не можем, защото в момента държавата не знае гражданите какви доходи имат, обясни вицепремиерът. Той информира, че вече е започнало събирането на цялата информация от НАП, НОИ, АСП. Когато това стане факт, най-вероятно през септември, би могло да стане по-лесно подоходното обследване. Василев изрази надежда от догодина да може да се направи подоходен критерий много по-лесно.

Вицепремиерът каза, че приема критиката, че мерките не са ограничени подоходно към гражданите, които са най-уязвими. Където е могло, сме ги таргетирали косвено, както при бензина. Подоходното таргетиране ще може да влезе от догодина в сила, но трябва да имаме и механизъм за лесна дистрибуция, което става чрез електронна идентификация.

Такава идентификация нямаме, имаме от 2016 г. поръчка за такава. Дано в рамките на тази година тя стане факт, каза Василев. Той отбеляза, че липсата на такава прави цената за бюджета по-висока и държавата плаща за това, че няма добри институции и добри системи. 

Относно критиките за диференцираните ставки,  Асен Василев  каза, че по принцип е против тях, но ако ще има такива, е по-добре такава ставка да има за хляба, отколкото за виното и бирата.

За компенсациите за горивата вицепремиерът коментира, че мярката се прилага за най-ниския клас гориво А95 без добавки, за пропан-бутана, метана и дизела без добавки. 

"Ако карате "Мазерати", няма да си сипете такъв бензин, защото заради тези няколко лева, които ще спестите от бензина, ремонтите по колата ви ще бъдат драматично по-скъпи", посочи Василев.

Мярката се отнася за пропан-бутана, за метана и за дизела без добавки. Отстъпката ще може да се ползва с представяне на талона на автомобила на касата на бензиностанцията. Средствата ще бъдат приспадани от дължимите данъци и акцизи на бензиностанциите, поясни вицепремиерът.

Водещи

Най-четени