Асен Василев и Делян Добрев в лют спор! 08.10 | 09:45

Двамата си опонираха в "Панорама"

От iNews

Лют спор се разрази в студиото на "Панорама” снощи. В него влязоха Делян Добрев от ГЕРБ и Асен Василев от ПП. "Вашата схема окраде парите на държавата”, заяви Добрев. Василев контрира: "Кажете, че съм аз, за да ви осъдя”. През цялото време спора продължи, като казаното по-скоро приличаше на предизборни речи, отколкото на професионален дебат.

Делян Добрев обясни първи:

"Официалната позиция на партията е, че не бихме преговаряли само с "Възраждане". Моето лично мнение е, че не трябва да преговаряме и с "Промяната" и съм много доволен, че те днес са отказали каквито и да е преговори с ГЕРБ, защото според мен "Промяната" са точно обратното на това, което изглеждат".

"От една страна уж са прозападно ориентирани, но в същото време тяхното правителство работеше за интеесите на Путин и за бюджета на Путин, между другото. Говореха, че ще строят магистрали, не закърпиха и една дупка. Говореха, че са против корупцията, а всъщност най-големите корупционни схеми се случиха по времето на тяхното управление", каза той.

Добрев донесе в студиото две фактури - едната от "Газпром", според която предложената цена на природния газ за юли е 84 долара за мегаватчас. Втората фактура, която представи, е от румънска дъщерна компания, посредник на "Газпром", която е предложила цена на газа за юли от 110 евро.

"Вместо България да купи газ за 84 долара от "Газпром", купува пак от "Газпром", парите пак отиват при Путин или разликата се дели по някакъв начин, не знаем. Тази компания "Винтерсхау Румъния" е дъщерна компания на "Газпром Швейцария", която е дъщерна на "Газпром Русия". Тоест газът идва през Швейцария по документи и парите се връщат по същия път".

ГЕРБ категорично са съгласни България да изпрати оръжие на Украйна, заяви Добрев.

"Готови сме да направим отстъпки, така че да удовлетворим до максимална степен колегите от "Демократична България" само и само да има правителство, защото е важно да има правителство. Без "Промяната" и без "Възраждане", но е важно да има правителство", подчерта той.

На въпрос дали ГЕРБ биха подкрепили правителство на "Продължаваме промяната", ако се стигне до втори мандат, Добрев отговори, че той лично "по-скоро би си отрязал ръката". По думите му държавата трябва да се развива по точно обратния начин, който от ПП предлагат.

Асен Василев след него апострофира:

Ясно заявихме в предизборната ни кампания, че с ГЕРБ няма да управляваме, тъй като смятаме, че начинът, по който те управляват страната, е пагубен. Това показват и статистическите данни за последните 10 години управление, почти 1 милион души са изчезнали от България.

Василев коментира, че няма смисъл да се среща с Росен Плевнелиев, ако въпросът на разговора е преговори за правителство с ГЕРБ.

"Има смисъл в комисиите в парламента да отстояваме редица политики, които са заложени в програмата ни и смятаме, че са много правилни. Политиките са насочени към съдебната реформа, да има работеща антикорупционна комисия, да има съдия, който да разследва главния прокурор и да продължи това, което сме заложили като икономическа политика в бюджета", добави той.

Василев беше категоричен, че няма да има 11 млрд. дефицит.

"Тези 11 млрд. министър Росица Велкова ги прогнозираше за догодина при една доста сгрешена макроикономическа прогноза, но това са детайли, които ще ги огледаме в парламента, като внесат бюджета", изясни той.

Василев потвърди думите на Кирил Петков, че "Продължаваме промяната" ще подкрепят оръжие за Украйна.

"За България е изключително важно да има редовен кабинет с парламент. Има много важни решения, които трябва да се вземат, а служебният кабинет няма как да ги вземе легитимно. Например това, че не подкрепихме Украйна за членство в НАТО, това е в компетенцията на парламента, не е редно един служебен кабинет да го решава", смята Василев, цитиран от ФрогНюз.

Водещи

Най-четени