Асоциация на прокурорите защити Камен Ситнилски 01.07 | 14:40

Изнасянето на компрометираща информация било посегателство срещу тях

От Десислава Маданска

Изнасянето на компрометираща информация е посегателство срещу прокурорите и то в момент, когато печелим обществено доверие и показваме реформаторски подход. Това посочиха в свое писмо от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) относно информацията от миналата седмица за нова порция СРС-та, в които се казва, че Камен Ситнилски е шефът на съдебната власт у нас, информира в. "Преса".

От асоциацията посочват, че се провокира изграждането на обществено мнение, че проведеният избор на членове на ВСС от прокурорското Общо събрание е опорочен. Това ставало чрез тиражиране на "неясни факти, достатъчни само да пораждат съмнения, девет месеца след визираното събитие и при нагнетено от социални проблеми обществено напрежение".

В писмото се посочва, че асоциацията е била непосредствен участник в процеса на избиране на членове на ВСС от професионалната квота на прокурорите. Голяма част от номинираните за кандидати дори са били нейни членове.

От професионалната организация посочват, че не са констатирали никакви сигнали, които да сочат на опорочаване волята на гласувалите. Легитимността на проведения избор не е била оспорвана или поставена под съмнение. Според членовете на асоциацията качествата на избраните членове на ВСС от прокурорската квота били неоспорими.

"Изразяваме категоричното си становище против тиражирането на информации, лишени от общоприети белези за достоверност – без посочен автентичен източник, регламентиран способ за събиране и доказателства за достоверност на изнесените факти", се посочва в писмото.

Водещи

Най-четени